Nieuws:

Het tekenseizoen is weer begonnen!

Beste collega medewerkers die werken in het groen;

 

Het seizoen is weer begonnen: Je wordt aangeraden jezelf extra te beschermen tegen tekenbeten. Normaal gesproken begint het aantal actieve teken in de loop van maart te stijgen. In de periode april tot en met september worden de hoogste aantallen nimfen waargenomen, met de hoogste aantallen meestal in het voorjaar.

De onderstaande tips bieden geen garantie dat je geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om je lichaam te controleren op tekenbeten en je kleding op de aanwezigheid van teken nadat je in het groen bent geweest.

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Als je regelmatig de kleding inspecteert gedurende je werk in het groen kun je teken al voordat ze op de huid komen en zich vastbijten verwijderen.
  • Draag kleding die is geïmpregneerd met het insecten werend middel Permetrine
  • Spuit je kleding in met een insecten werend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat met een minimum concentratie van 30% en smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. DEET zit verwerkt in diverse antimug-middelen, maar de stof werkt ook afstotend op teken. DEET blijft ongeveer 6 uur actief.

 

Het belangrijkste advies is om je huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen nadat je in het groen bent geweest.

 

Wat moet ik doen bij een tekenbeet?

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  • Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook andere tekenverwijderaars te koop bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Gebruik het product volgens de gebruiksaanwijzing. Eventueel kun je een vergrootglas gebruiken.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.
  • Meld de tekenbeet op de site www.tekenradar.nl  en doe mee met het onderzoek van het RIVM.

TIP:

Volg de Tekenradar

 

Bron: www.tekenradar.nlDelen: