De afgelopen weken steeg het kwik op sommige plaatsen naar een heerlijke 21 graden! Dat vinden niet alleen wij mensen erg lekker, maar ook teken genieten daarvan. Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. Via de  tekenradar kun je zien hoe actief de teken zijn.

De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Wij raden je daarom aan om een check te doen zodra je de natuur in gaat.

RTL Nieuws maakte een uitzending over de 5 fabels over teken:

Wat te doen bij een tekenbeet

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Neem een pincet waarmee je de kop van de teek kunt vastpakken. Laat het lichaam van de teek altijd met rust.
  • Pak de teek vervolgens zo dicht mogelijk bij de huid aan zijn kopje beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Ontsmet het beetwondje vervolgens met 70 procent alcohol of jodium.
  • Houd daarna tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten. Kijk goed of er een rode kring of vlek op de huid ontstaat en of je koorts, hoofdpijn of gewrichtspijn krijgt.
  • Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel je huisarts op welke datum je bent gebeten.